Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Świąteczne zakupy FMCG: dlaczego czytanie etykiet ma sens?

Świąteczne zakupy FMCG: dlaczego czytanie etykiet ma sens?

Święta to czas, kiedy nasze stoły uginają się pod ciężarem pysznych potraw. W trakcie przygotowań do świątecznych posiłków kluczową rolę odgrywają wyroby spożywcze codziennego użytku. Warto wybierać je z głową.

27 Mar 2024 s.z.
Z miłości do kawy. Marka Xavax to odpowiedź na wzrastającą kulturę picia małej czarnej

Z miłości do kawy. Marka Xavax to odpowiedź na wzrastającą kulturę picia małej czarnej

W świecie w którym aromat świeżo parzonej kawy jest nieodłącznym elementem porannego rytuału setek milionów ludzi na całym świecie, marka Xavax wpisuje się w potrzeby nowoczesnego stylu życia. Specjalizuje się w produkcji małych akcesoriów AGD, głównie dla pasjonatów czarnego stawiającego na nogi napitku. Priorytetem jest tu funkcjonalność, ale także estetyka w domowych i korporacyjnych przestrzeniach.

17 Mar 2024 s.z.
Zaufanie w kuchni – czym kierujemy się, robiąc zakupy

Zaufanie w kuchni – czym kierujemy się, robiąc zakupy

Tradycja, polskość, naturalność, najwyższa jakość – według Polaków to kluczowe wartości, które wpływają na zaufanie w kuchni*. Robiąc zakupy, stawiamy na polskie marki z tradycją, które są obecne na rynku od lat, a wybierając produkt, najczęściej kierujemy się jego składem. To dlatego polska marka Delecta, mająca wieloletnie doświadczenie produkcyjne, znajduje się w czołówce marek, którym ufamy od lat.

04 Mar 2024 s.z.
Jak wygląda certyfikacja żywności ekologicznej pochodzącej z krajów trzecich (w tym z Ukrainy)?

Jak wygląda certyfikacja żywności ekologicznej pochodzącej z krajów trzecich (w tym z Ukrainy)?

Obowiązujące przepisy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej bardzo szczegółowo precyzują zasady znakowania produktów ekologicznych. Odniesieniem do rolnictwa ekologicznego i produkcji ekologicznej, a także unijnym logo rolnictwa ekologicznego, mogą być oznakowane jedynie produkty spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 oraz związanych z nim unijnych i krajowych aktów prawnych. Dotyczy to również produktów importowanych.

28 Lut 2024 s.z.
Zdradzamy sekrety najpopularniejszej potrawy na świecie

Zdradzamy sekrety najpopularniejszej potrawy na świecie

Smakuj z nami Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego!

08 Lut 2024 s.z.
Pączek z konfiturą? Nie tylko! Oto słodkie alternatywy z całego świata

Pączek z konfiturą? Nie tylko! Oto słodkie alternatywy z całego świata

Przed nami najsłodszy dzień w roku, czyli tłusty czwartek. Kojarzy nam się on przede wszystkim z pączkami, których bogatą ofertę jak co roku znajdziecie w sklepach sieci Netto. Tradycyjna polska przekąska to jednak nie jedyny sposób na świętowanie końca karnawału - Netto przyjrzało się więc słodkościom, które cieszą się popularnością również poza granicami naszego kraju. Oto najciekawsze z nich.

05 Lut 2024 s.z.
Czym doprawić jajko? Przyprawy idealne do żółtka i białka

Czym doprawić jajko? Przyprawy idealne do żółtka i białka

Jedzenie jest dla człowieka koniecznością, ale też ogromną przyjemnością. Aby tę przyjemność zmaksymalizować, wykorzystuje się m.in. przyprawy, które potrafią ukazać nawet znane i wydawało by się codzienne dania w całkiem nowej odsłonie. Które z nich najlepiej komponują się z potrawami z jaj?

01 Lut 2024 s.z.
Co jedzą Polacy na nartach? Popularne dania ze stoków.

Co jedzą Polacy na nartach? Popularne dania ze stoków.

Na zimowy odpoczynek wielu Polaków chętnie wybiera góry. Polskie kurorty narciarskie są popularne z racji bliskości i łatwej dostępności, jednak włoskie miejscowości cieszą się nie mniejszym powodzeniem wśród osób jeżdżących na nartach. Czemu tak chętnie wybieramy Włochy? To nie tylko szerokie stoki, kilometry dobrze utrzymanych nartostrad, ale także włoskie „dolce vita” – słońce, uśmiech i... najpopularniejsza kuchnia świata wpływają na nasze decyzje. Górskie miejscowości mają do zaoferowania swoją unikatową kuchnię – dania w tych regionach są często dość kaloryczne, treściwe i rozgrzewające. Znajdziemy tu także regionalne sery z racji wieloletniej tradycji hodowli krów i owiec: w Polsce będą to Oscypki, we Włoszech tradycyjne sery alpejskie. Jakie lokalne potrawy znajdziemy w górskich restauracjach w Polsce, Włoszech i Austrii?

31 Sty 2024 s.z.
Jak szybko przygotować karnawałowe przekąski, które zachwycą gości?

Jak szybko przygotować karnawałowe przekąski, które zachwycą gości?

Karnawał to okres intensywnych spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych. Jednym z ważnych elementów udanego przyjęcia jest jedzenie. Musi być nie tylko smaczne, ale trafiać w różne gusta, wyglądać efektownie i być wygodne do spożywania. Podpowiadamy, czym kierować się, komponując imprezowe menu.

07 Sty 2024 s.z.
Drożdże i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym

Drożdże i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym

Drożdże to grzyby jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych. Z reguły żyją i rozwijają się na podłożach zawierających cukry proste, ale nie tylko. Istnieje wiele typów drożdży, posiadających różne właściwości oraz zdolności metaboliczne. Najpopularniejsze z nich to drożdże winne, piwne, piekarnicze oraz kefirowe. Wszystkie z nich są ogólnodostępne i wykorzystywane powszechnie w produkcji spożywczej. Znajdują również szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii.

01 Sty 2024 s.z.
Przy wspólnym stole i wspólnym jedzeniu – – co podać na sharing plates?

Przy wspólnym stole i wspólnym jedzeniu – – co podać na sharing plates?

„Wspólne talerze” (z ang. sharing plates) to gastronomiczny trend z przyszłością. Jego popularność znacząco wzrosła po okresie pandemii, kiedy ludzie, zmęczeni przymusowym odosobnieniem, ponownie zaczęli spotykać się przy wspólnych posiłkach. Nowy pomysł początkowo przyjął się szczególnie w restauracjach i barach, ale ponieważ jego formuła jest atrakcyjna i daje duże pole do popisu dla kreatywności – „wspólne talerze” pojawiły się także na rodzinnych przyjęciach i domówkach.

05 Gru 2023 s.z.
O tym musisz wiedzieć, kupując karpia!

O tym musisz wiedzieć, kupując karpia!

Już niedługo wyruszymy do sklepów, by zaopatrzyć się w różne przysmaki charakterystyczne dla Świąt Bożego Narodzenia, a pośród nich zapewne znajdzie się również karp. Według badania IMAS International „Trendy żywności”, 75 proc. konsumentów czyta etykiety, aby sprawdzić skład produktu. Ale czy bierzemy je również pod lupę, kupując ryby? Jeśli nie, to błąd! Informacje na nich zawarte pokażą nam m.in. to, czy nabywamy produkt pochodzący z kontrolowanej, zrównoważonej akwakultury, a także czy mamy do czynienia z rybą świeżą czy tzw. „refresh”.

21 Lis 2023 S.Z.
Najlepiej spożyć przed czy należy spożyć do?

Najlepiej spożyć przed czy należy spożyć do?

Netto publikuje raport stanu wiedzy w zakresie terminów przydatności do spożycia

07 Lis 2023 S.Z.
3 sposoby na wykorzystanie dyni

3 sposoby na wykorzystanie dyni

Dynia to zdecydowanie królowa jesieni – jej pojawienie się zapowiada długie wieczory i domowe aktywności. Miłośnicy przytulnych wnętrz chętnie wykorzystują ją do tworzenia jesiennych dekoracji, a sympatycy kulinariów doceniają za smak i aromatyczne potrawy, które można z niej przygotować. Poznaj najlepsze pomysły na wykorzystanie dyni!

26 Paź 2023 S.Z.
Nowy rok akademicki w Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere

Nowy rok akademicki w Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere

W dniu 4 października 2023 roku Akademia Mistrzów Smaków by Belvedere wstąpiła z wielką pompą w nowy rok akademicki, prezentując na konferencji inaugurującej pełen entuzjazmu program. To wydarzenie, prowadzone przez Elżbietę Nitsze i Pawła Grubę, było pełne niespodzianek, inspirujących zapowiedzi i niezapomnianych momentów.

11 Paź 2023 S.Z.
Zdrowe śniadanie w nowym roku szkolnym

Zdrowe śniadanie w nowym roku szkolnym

Wrześień oznacza powrót do szkolnych obowiązków po dwóch mie-siącach wakacyjnej beztroski. Uczniowie wchodzą do klas wypoczęci i zaopa-trzeni w nowe zeszyty, szkolne przybory, podręczniki. W ich tornistrach czy plecakach nie może jednak zabraknąć jeszcze jednego istotnego elementu – drugiego śniadania.

25 Wrz 2023 S.Z.
Przekąski parówkowe z różnych stron świata

Przekąski parówkowe z różnych stron świata

Parówki znamy wszyscy i wydaje nam się, że ta popularna wędlina jedzona na śniadanie, kolację, a nawet obiad już niczym nie potrafi nas zaskoczyć. A jednak lekka zmiana sposobu jej podania, czy wzbogacenie o jakiś dodatek potrafi skutecznie odmienić oblicze tej popularnej kiełbaski...

04 Wrz 2023 S.Z.
Kiedy pokochaliśmy kiełbasę, czyli o polskich tradycjach wędliniarskich

Kiedy pokochaliśmy kiełbasę, czyli o polskich tradycjach wędliniarskich

25 sierpnia obchodziliśmymy Dzień Polskiej Żywności. Wśród produktów, z których słynie nasz kraj z pewnością znajdują się wędliny. Polska kiełbasa czy tradycyjna szynka są znane na całym świecie. A jaka jest ich historia? Ich obecność w naszym menu traktujemy dziś jako coś normalnego, ale nie zawsze były tak łatwo dostępne. Przeciwnie - jeszcze niedawno stanowiły rarytas, a możliwość ich jedzenia świadczyła o statusie materialnym i społecznym.

27 Sie 2023 S.Z.
Letnie smaki Big-Active – idealne na wakacje

Letnie smaki Big-Active – idealne na wakacje

Świat herbat jest niezwykle bogaty, pełen odmian, smaków i aromatów. W tej różnorodności gatunków bez trudu możemy znaleźć ulubiony wariant na każdy, także letni dzień. W wakacyjny klimat doskonale wpisują się ich lżejsze rodzaje – takie jak herbata biała, nazywana „królową delikatności” czy herbatki owocowe, zaskakujące oryginalnymi kompozycjami składników. Szeroki wybór takich produktów proponuje marka Big-Active, a każdy z nich stanowić będzie idealne dopełnienie wakacyjnych, pełnych przyjemności chwil.

07 Sie 2023 S.Z.
Sprawdzamy najlepsze składniki na dania grilla!

Sprawdzamy najlepsze składniki na dania grilla!

Grillowanie nie musi ograniczać się do smażenia kiełbasek i karkówki. Coraz częściej przypomina ceremonię, do udziału w której zapraszamy członków rodziny lub przyjaciół. Za każdym razem chcemy ich zaskoczyć nowym, autorskim przepisem, jednak czasem warto posłuchać sprawdzonych rad. Jak i co smażyć na ruszcie, by wydobyć z grillowanych potraw wszystko, co najlepsze? Podpowiadamy.

14 Cze 2023 S.Z.