Kulinarna podróż dookoła świata – kierunek: desery |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 19 lipca 2022 14:03 |
Kulinarna podróż dookoła świata – kierunek: deseryWakacje to podróże, a podróże to możliwość poznania nowych kultur, także od strony kulinarnej. Odkrywając nieznane dotąd zakątki świata warto również poznać bogactwo smaków charakterystycznych dla danych rejonów. Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w mlecznej czekoladzie hiszpańskie churros, czy popularna we wszystkich bałkańskich krajach baklava nie tylko pozwolą nam lepiej zgłębić kulturę odwiedzanego miejsca, ale będą też doskonałą odskocznią od codziennej rutyny.
Każdy z nas ma swój ulubiony deser - może to być tarta cytrynowa z ulubionej cukierni, sernik z kruszonką naszej babci czy pączek z konfiturą z osiedlowego sklepu. Są jednak desery, które zachwyciły podniebienia milionów osób z całego świata. Jedne są kruche i chrupiące, inne puszyste i delikatne. Niezależnie od tego jaką formę deserów lubimy najbardziej, warto spróbować kultowych specjałów, które wzbogacą naszą podróż o nowe smaki i kulinarne doznania.
Słodka podróż przez najpopularniejsze wakacyjne krajeGrecja, Turcja, Egipt – te trzy kraje znajdują się na podium najpopularniejszych wakacyjnych kierunków wybieranych przez Polaków w sezonie letnim 2022. Niewiele mniejszym zainteresowaniem urlopowiczów cieszą się: Hiszpania, Chorwacja, Tunezja czy Włochy . Poza flagowymi daniami, wszystkie te kraje słyną również z wyśmienitych deserów, które zyskały sławę także w innych zakątkach świata, dlatego planując urlop warto rozeznać się nie tylko w atrakcjach turystycznych, ale i w kuchni regionalnej. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, do których udadzą się Polacy w tym roku? Turecka baklava, kadayif i lokumNaszą słodką kulinarną podróż rozpoczniemy od Turcji - kraju, znajdującego się na pierwszym miejscu pod względem odwiedzającej go liczby polskich turystów. Poza mnóstwem atrakcji, prezentujących kulturę i historię tego kraju oraz piękną pogodą i piaszczystymi plażami, Turcja posiada bogatą ofertę kulinarną, także dla miłośników słodyczy i deserów. Słodkości są dostępne na każdym kroku, a najpopularniejszy deser można spotkać niemal w każdej cukierni. Baklava – ten niezwykle słodki przysmak składa się z warstw ciasta filo wypełnionego posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami i nasączonego syropem lub miodem. W Turcji spróbować trzeba również kadayif – ciasta przypominającego małe, cieniutkie niteczki na bazie mąki i wody, do których dodaje się masło i orzechy piekąc na złocisty kolor, a następnie polewając słodkim syropem. Kolejny tradycyjny deser to lokum, czyli obtoczone w cukrze pudrze galaretki, powstałej z połączenia cukru, mąki ziemniaczanej i wody. Co ciekawe, w Turcji desery i słodycze są często spożywane między posiłkami, po południu, z herbatą lub kawą, a większość z nich można znaleźć na całym Półwyspie Bałkańskim. Greckie halvas i salonikosBaklavy, lokum czy kadayif spróbujemy także w Grecji - drugiego najczęściej wybieranego w tym roku kierunku wakacyjnego Polaków. Zajmujący południową część Półwyspu Bałkańskiego kraj będzie idealnym wyborem dla miłośników historii i starożytnych zabytków, ale również dla fanów leżenia na plaży, bowiem Grecja słynie z najpiękniejszych plaż w Europie. Wakacje tutaj mijają też pod znakiem doskonałego jedzenia i greckich słodkości, które stanowią ważny element życia Greków. Poza wymienionymi wyżej deserami niezwykle popularne jest tutaj ciasto migdałowe – halvas, złożone z migdałów, słodkich pomarańczy, cynamonu i semoliny czy salonikos, czyli grecka chałwa sezamowa, produkowana według dawnych receptur z mielonych nasion sezamu, która często jest pieczona i serwowana na gorąco. Egipskie Om Ali, basbusa i kunafaPierwszą trójkę najpopularniejszych krajów na letni wypoczynek zamyka Egipt – królestwo faraonów, tajemniczych piramid i raf koralowych, ale też egzotycznych, słodkich przysmaków. Om Ali to słynny, tradycyjny egipski deser, znany również we wszystkich krajach arabskich. Nazywany „puddingiem chlebowym”, przyrządzany jest z ciasta (lub chleba), pistacji, rodzynek, cukru i płatków kokosowych, które następnie są zapiekane i posypywane cynamonem. Popularna w Egipcie jest też basbusa, ciasto z kaszy manny z syropem i orzechami czy wspomniane wcześniej kadayif, które w Egipcie nosi nazwę kunafa. Hiszpańskie churrosy, flan oraz turronW słonecznej Hiszpanii mieszkańcy już na śniadanie zajadają się słodką przekąską o kształcie „pręcików”. Churrosy przygotowywane są z ciasta parzonego i wyciskane z rękawa cukierniczego na gorący tłuszcz. Posypuje się je cukrem wymieszanym z cynamonem, a najlepiej smakują maczane w rozpuszczonej czekoladzie. Innym wartym spróbowania deserem jest flan, jeden z najbardziej znanych słodyczy kuchni hiszpańskiej, ale również meksykańskiej. Choć jego konsystencja i smak przypominają nieco polski budyń, jest to rodzaj pieczonego kremu, do którego przyrządzenia potrzebne są zaledwie cztery składnik: mleko, jajka, wanilia i cukier. Z wakacji w Hiszpanii można też przywieźć turron, czyli przypominający kształtem tabliczkę czekolady rodzaj nugatu, złożony z orzechów, cukru, białek jaj i miodu. Tunezyjskie cornes de gazelle, makrouth I yoyoPodróżując do Tunezji, najdalej wysuniętego na północ kraju kontynentu afrykańskiego, trafimy do kraju dla smakoszy i fanów bardzo słodkich deserów. Odwiedzając tunezyjskie cukiernie będziemy mieli okazję spróbować „rogów gazeli”. Cornes de gazelle swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu, wygiętemu kształtowi. Są to ciastka z nadzieniem migdałowo-orzechowym, obtoczone w cukrze pudrze. Innym delikatesem, zachwycającym niemal każdego jest makrouth, ciasto nadziewane masą ze słodkich daktyli, doprawianych esencją pomarańczową. Prawie w każdej cukierni znajdziemy też yoyo – tunezyjskie donuty, przypominające polskie oponki, lecz smażone z dodatkiem cytryny. Włoskie tiramisu, panna cotta i cannoliWybierając się na urlop do Włoch poznamy jedną z najpopularniejszych i cenionych kuchni świata, w której Włosi opanowali do perfekcji zarówno przygotowywanie pizzy i makaronów, ale także deserów. Kremowe warstwy ubitego kremu z serka mascarpone i żółtek oraz cukru, przełożone nasączonymi kawą biszkoptami – okrytym ogromną sławą tiramisu zajadają się dziś ludzie na całym świecie. Jednak Włochy to także bijąca rekordy popularności panna cotta - mleczna galaretka, do przygotowania której potrzebne są tylko śmietanka, mleko, żelatyna i cukier. Podawana z dodatkiem wanilii czy w towarzystwie owocowego musu zachwyci niejednego podróżnika. We Włoszech warto też spróbować cannoli. Kruche, chrupiące rurki w tym sycylijskim klasyku wypełnione są kremowym nadzieniem z sera ricotta, a ich historia sięga czasów średniowiecza, gdy włoską wyspą rządzili jeszcze Maurowie. Podróżując po Italii nie można też zapomnieć o spróbowaniu gelato, czyli prawdziwych włoskich lodów. Chorwacka rožata, placianka, ravioli i savijačaJedną z najpopularniejszych wakacyjnych destynacji wybieranych przez Polaków jest również pełna plaż, wysp, zatok i mnóstwa zabytków Chorwacja. W słynącym m.in. z pięknych widoków kraju nie sposób nie wspomnieć o chorwackich specjałach, do których należy bogata oferta deserów. Szczególną uwagę należy zwrócić na rožatę - dalmatyński deser, zrobiony z jajek, karmelu, mleka i gorzkiego likieru. Ponieważ jest to chłodny i twardy krem, rožata jest popularna latem jako orzeźwienie w czasie upałów. Najczęściej jedzonym deserem w Chorwacji jest też placianka, czyli naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami. Nieco mniej tradycyjnym chorwackim przysmakiem są ravioli - słodkie pierożki z migdałami, likierem i cynamonem, czy savijača, czyli strudel z serowym nadzieniem lub z różnymi owocami jak jabłka czy wiśnie. Słodki wymiar podróżowania
***** *** ***** /źródło - |