Ergonomiczna kuchnia ze sprzętami najwyższej klasy
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 02 grudnia 2021 18:48

Ergonomiczna kuchnia ze sprzętami najwyższej klasy

Eksperci radzą jak wygodnie i ponadczasowo zaprojektować kuchnię z marką Gaggenau

Bez względu na to czy uwielbiamy spędzać w kuchni długie godziny na wyszukanych eksperymentach kulinarnych czy po prostu wolimy szybko i sprawnie przygotować podstawowe posiłki, pomieszczenie to powinno być odpowiednio zaprojektowane. Każdy sprzęt ma swoje logicznie uzasadnione miejsce, dzięki czemu korzystanie z kuchennych przestrzeni jest wygodne i ergonomiczne.

Podstawowa zasada projektowania kuchni to stworzenie tzw. trójkąta roboczego, czyli odpowiednie rozmieszczenie lodówki, zlewozmywaka i płyty grzewczej. Między sprzętami powinien znaleźć się blat roboczy, odległości między wierzchołkami takiego trójkąta powinny być nieduże, a jego boki powinny mierzyć ok. 4-6 metrów. W szerszym ujęciu chodzi o stworzenie w kuchni stref roboczych, które pozwolą sprawnie i po kolei wykonywać dane czynności np. nie zmuszając nas do przemieszczania się co chwilę z jednego końca pomieszczenia na drugi.

W dobrze zaplanowanej kuchni powinny następować po sobie kolejne strefy:

• Strefa produktów spożywczych – tu znajdziemy szafki na suche i niepsujące się produkty oraz lodówkę
• Strefa naczyń oraz drobnego AGD – czyli szafki z zastawą, sztućcami itp. oraz drobnymi sprzętami AGD, takimi jak miksery, blendery, tostery
• Strefa mycia i sprzątania – miejsce na zlewozmywak, zmywarkę czy szafkę
z niezbędnymi w kuchni środkami chemicznymi, gąbkami, ścierkami itp.
• Strefa przygotowywania pokarmów – blat roboczy
• Strefa gotowania i pieczenia – przestrzeń, w której możemy zaplanować płytę grzewczą, piekarnik, okap oraz miejsce na przechowywanie niezbędnych sprzętów – garnków, patelni akcesoriów do pieczenia itp.

- Warto również rozważyć dodanie tzw. punktu zero – miejsca na rozpakowanie produktów. Ten etap ma znaczenie do dalszego ich wykorzystania i obróbki oraz samego gotowania. Umiejscowienie go w kuchni zależy m.in. od tego w jakiej formie robimy zakupy i jak lubimy je rozpakowywać. Związane jest to z ulokowaniem spiżarki, czy wysokiej szafkę będącej jej odpowiednikiem oraz ustaleniem jakiej wielkości i wysokości blat będzie nam potrzebny obok. - doradza ekspert Anna Sadowska-Wójcik, Właściciel Pracowni Projektowo-Wykończeniowej DECORPROJECT.eu, projektantka i ekspertka w zakresie wykończenia wnętrz

Ponadczasowe wzornictwo i funkcjonalność na najwyższym poziomie

Urządzenia kuchenne Gaggenau pozwolą zaaranżować nie tylko funkcjonalny, ale także nowoczesny i elegancki trójkąt kuchenny w najlepszym wydaniu. Od nowoczesnych pojemnych chłodziarek, poprzez eleganckie i funkcjonalne piekarniki, płyty grzewcze i zmywarki, czy też najnowszą serię wyjątkowych wyciągów blatowych Vario 400.


O marce Gaggenau
Gaggenau jest producentem najwyższej jakości urządzeń gospodarstwa domowego i cieszy się pozycją lidera innowacji w zakresie technologii i wzornictwa „Made in Germany”. Wielokrotnie nagradzane urządzenia tej marki, której historia sięga 1683 roku, zawsze rewolucjonizowały wyposażenie domowych kuchni. Jej sukces oparty jest na postępie technicznym i wyrazistej formie w połączeniu z doskonałą funkcjonalnością. Od roku 1995 Gaggenau jest spółką koncernu BSH Hausgeräte GmbH z Monachium, obecną dzisiaj w ponad 50 krajach i dysponującą 24 flagowymi salonami wystawienniczymi w największych światowych metropoliach.
The difference is Gaggenau.
www.gaggenau.com
Instagram (@gaggenauofficial)
Linkedin (@gaggenau.)
Pinterest (/gaggenau_)
Vimeo (/gaggenauofficial)

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 02 grudnia 2021 18:59