Czenaki, czyli zupa gruzińska zapiekana w piekarniku
Czenaki jest prostym, jednogarnkowym daniem, dla miłośników baraniny. To rozgrzewająca zupa gulaszowa, idealna na chłodne jesienne popołudnia. Tradycyjną gruzińską czenaki podaje się w tych samych glinianych naczyniach, w których zupa została zapieczona, co wpływa na niesamowity aromat podczas jedzenia. Jak przygotować czenaki?
Składniki: • 500g mięsa z baraniej łopatki • 1 duża cebula • 2 zielona papryka • 1 duży bakłażan • 6 pomidorów śliwkowych • 3 szklanki bulionu baraniego • 5 ząbków czosnku • 3 duże ziemniaki • 1 łyżka khmeli suneli • ½ łyżeczki pieprzu cayenne • 1 łyżka świeżego koperku • 1 łyżka świeżej pietruszki • 1 łyżka świeżej kolendry • 3 łyżki oleju • sól do smaku
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Bakłażana pokrój w kostkę, umieść w durszlaku, posyp lekko solą i odstaw na około 30 minut. Mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę i delikatnie posól (nie wyrzucaj kości – przydadzą się do bulionu). Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju. Wrzuć mięso na patelnie i smaż na dużym ogniu, aż utworzy się lekka skórka. Po usmażeniu przenieś mięso do glinianego naczynia (możesz też użyć żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego). Posyp 1/3 części khmeli suneli - to mieszanka przypraw stosowana w kuchni gruzińskiej, by dodawać gulaszom i zupom charakterystycznego, intenstywnego smaku. Można ją dostać w sklepach rosyjskich lub stworzyć samemu. Jeśli zdecydujesz się na druga opcję po prostu połącz ze sobą suszoną bazylię, pietruszkę, seler, koperek, kolendrę, liść laurowy, cząber letni, miętę, majeranek, kozieradkę i szafran. W międzyczasie ugotuj bulion. By przygotować mocny wywar umieść w garnku kości z łopatki baraniej, małą marchewkę, małą cebulę, 2 liście laurowe, sól do smaku oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do lekko osolonej, zimnej wody. Odstaw, do czasu, aż będą potrzebne do użycia. Resztę warzyw pokrój w kostkę. Wlej na patelnię łyżkę oleju i podsmaż na wolnym ogniu cebulę (ma się zeszklić nie zmieniając koloru). Po kilku minutach dodaj do niej pokrojoną paprykę. Wyciśnij przez praskę czosnek i dodaj na patelnię do warzyw. Kontynuuj smażenie przez kolejne 15 minut, często mieszając. Następnie przenieś mieszankę z patelni do mięsa, układając je na wierzchu, nie mieszaj. Posyp 1/3 przyprawy khmeli suneli. Jako kolejną warstwę ułóż pomidory, a następnie bakłażana. Posyp bakłażan resztą khmeli suneli. Doprowadź bulion do wrzenia i zalej nim bakłażany. Odcedź ziemniaki i osusz je. Dopraw solą i pieprzem oraz ułóż na samej górze. Przykryj naczynie pokrywką i włóż do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie otwórz pokrywkę, skrop ziemniaki lekko olejem i włóż na kolejną godzinę do piekarnika. Wyjmij potrawę gdy ziemniaki się ugotują, a ich skórka będzie chrupiąca. Posiekaj koperek, pietruszkę i kolendrę, zmieszaj je razem i posyp obficie potrawę. Czenaki podawaj w naczyniu, w którym zostało upieczone. Potrawa dobrze komponuje się z czerwonym wytrawnym winem Marani Saperavi Cabernet.
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |