Wpisany przez S.Z.
|
wtorek, 28 września 2021 17:54 |
Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną
Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!
Składniki: * 200g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina) * 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę * 1 łyżka majeranku * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej * 1 łyżeczka czarnego pieprzu * 1 łyżeczka soli * 600g kapusty kiszonej * 2 cebule posiekane drobno * 1 szklanka bulionu lub wody * 1 łyżka cukr
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą. 3. W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut
więcj na www.halina.eu
/źródło - / |
Poprawiony: wtorek, 28 września 2021 18:09 |