Przechowywanie wina – czy robisz to w odpowiedni sposób? |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 06 października 2020 15:16 |
Przechowywanie wina – czy robisz to w odpowiedni sposób?Jak wynika z badania CBOS, Polacy piją coraz więcej wina, a odsetek osób najchętniej wybierających ten trunek rośnie od 2007 roku. Według raportu Kondrat Wina Wybrane, najchętniej wybieramy wina czerwone. To właśnie one odpowiadały za 52% całej sprzedaży win w 2019 roku. Czy mimo wzrostu zainteresowania tym rodzajem alkoholu wiemy, jak go poprawnie przechowywać? Poniżej kilka przydatnych wskazówek.
Wskazówka nr1: Zadbaj o chłódCiepło jest wrogiem numer jeden wina. Temperatura wyższa niż 14°C sprawia, że starzeje się szybciej, niż jest to zwykle pożądane. A jeśli zrobi się znacznie cieplejsze, może się „ugotować”, czego efektem będzie płaski aromat i smak. Idealny zakres temperatur wynosi od 6-14 °C, chociaż nie jest to ścisła zasada dla każdego wina (wina musujące wymagają bowiem niższej temperatury). Wskazówka nr 2: Nie przechowuj wina w lodówcePrzechowywanie wina w domowej lodówce na dłuższą metę nie jest dobrym pomysłem. Średnia temperatura lodówki spada znacznie poniżej 7° C, aby bezpiecznie przechowywać łatwo psującą się żywność. Brak wilgoci może jednak ostatecznie wysuszyć korek od butelki, co spowoduje przedostanie się powietrza do środka i uszkodzenie wina. Nie trzymaj też wina w miejscu, w którym mogłoby zamarznąć (zimą w nieogrzewanym garażu, zapomnianym godzinami w zamrażarce). Jeśli płyn zacznie zamieniać się w lód, może rozszerzyć się na tyle, aby wypchnąć korek. Wskazówka nr 3: Unikaj ekspozycji na światłoŚwiatło, zwłaszcza słoneczne, może stanowić potencjalny problem przy długotrwałym przechowywaniu wina. Promienie słoneczne UV mogą spowodować degradację i przedwczesne starzenie się wina. Z kolei światło z domowych żarówek prawdopodobnie nie uszkodzi samego wina, ale na dłuższą metę sprawi, że etykiety wyblakną i staną się nieczytelne. Wskazówka nr 4: Nie narażaj wina na wstrząsyIstnieje teoria mówiąca, że wibracje mogą uszkodzić wino, przyspieszając reakcje chemiczne zachodzące w cieczy. Niektórzy poważni kolekcjonerzy niepokoją się nawet subtelnymi wibracjami powodowanymi przez urządzenia elektroniczne. Znaczne wibracje mogą zakłócić osad w starszych winach i uniemożliwić mu osadzanie się, potencjalnie powodując nieprzyjemną ziarnistość. Wskazówka nr 5: Przygotuj odpowiednie miejsceJak już zostało zauważone, wino powinno być przechowywane we właściwych warunkach. Domowa spiżarnia to jedno rozwiązanie, ale może warto pójść o krok dalej? Wskazówka nr 6: Utrzymuj korek zawsze wilgotnyChociaż postawienie kilku butelek nad szafką może wydawać się wygodne, aby zaoszczędzić miejsce, ważne jest, aby przechowywać wino na boku (jeśli ma korek). Przechowywanie w pozycji pionowej może spowodować wyschnięcie korka, co z kolei prowadzi do narażenia na tlen i zepsucia się wina. Na koniec warto przytoczyć słowa Galileusza: „Wino to światło słońca uwięzione w wodzie”. Zadbajmy zatem o należyte przechowywanie tego zacnego trunku. /źródło - |